Home » Carrière in communicatie » CV-builden, hoe doe je dat?

CV-builden, hoe doe je dat?

Auteur: | Geplaatst in Carrière in communicatie

De huidige arbeidsmarkt is ongunstig en er zijn weinig banen te vinden. Voor starters is dit helemaal een probleem, de vraag naar werkervaring neemt toe. Je bent net afgestudeerd en staat te popelen om je eerste droombaan actief en gemotiveerd te beginnen. Dan vraagt het bedrijf waar jij graag jouw talenten en competenties wilt inzetten om minimaal 2 tot 5 jaar werkervaring. Men zegt dan vaak: hoe kan ik nu 2 tot 5 jaar werkervaring hebben als ik net afgestudeerd HBO-er of WO-er ben? Hoe kun je je potentiële werkgever overtuigen van het feit dat hij jou moet uitnodigen voor dat eerste gesprek?

CV-builden was tot op heden een taboe. Het optimaliseren van je CV met nietszeggende baantjes en stoffige certificaten was not-done bij werkgevers. In een sollicitatiebrief en je bijgevoegde CV dient naar waarheid een opsomming te staan van je sterke motivatie, je nuttige werkervaring en je relevante opleidingen. De werkgever moet je willen uitnodigen op basis van de door jou opgestuurde gegevens, zorg ervoor dat dit compleet en opvallend is.

De werkervaring
Wanneer je net afgestudeerd bent heb je in je vakgebied ogenschijnlijk weinig ervaring. Een goede oplossing om toch je werkervaring een stuk uit te breiden is het benoemen van projecten en activiteiten welke studie-gerelateerd zijn. Binnen de studie heb je aan projecten of activiteiten meegewerkt die direct of indirect met je vakgebied te maken hadden. Noem deze los van je studie bij je werkervaring, je kunt ze beschouwen als opgedane en toegepaste kennis. Het wekelijks aanleveren van de rapportages in een supermarkt gaat verder dan vakken vullen. Zoek in je bijbaantjes naar activiteiten die uitstijgen boven dit bijbaantjes-gehalte. Benoem die apart of maak een opsomming van activiteiten. Zo krijgt een bijbaantje een veelzijdig en actief karakter. Je deed het niet alleen om het geld, ook de ervaring speelde een rol, want je keek verder dan je primaire taken.

De foto
Om je CV persoonlijk te maken en te laten opvallen tussen alle andere CV’s kun je een pasfoto van jezelf op je CV plakken. Dit kan digitaal wanneer je via e-mail solliciteert, op papier kun je hem erop plakken en kopiëren. Het persoonlijke tintje wat je ermee bereikt zorgt voor ervoor dat je opvalt, je geeft jezelf letterlijk bloot, je bent open en toegankelijk.

Persoonlijk profiel
In je CV is het mogelijk om tussen je persoonlijke gegevens en je werkervaring of studies een persoonlijk profiel te plaatsen. Daarin vertel iets over jezelf. Wat zijn je sterke kanten, wat valt er op aan jouw werkwijze. Het gaat erom dat jezelf in het persoonlijk profiel verkoopt. Het moet de lezer aanzetten om verder te lezen, maak het persoonlijk profiel dus uitdagend en pakkend. Een heleboel mensen vinden het lastig zoiets over zichzelf te vertellen, iets persoonlijks of iets dat ze goed kunnen. Een oplossing hiervoor is om het aan mensen in je omgeving te vragen, laat hen over jou schrijven, je sterke kanten, je opvallende positieve eigenschappen. Voeg dit samen en zet dat in je CV, je maakt een verrassende eerste indruk.

De logo’s
Het verhaal ging dat een meisje dat al tientallen keren was afgewezen voor verschillende vacatures waarop ze gereageerd had, ineens wel werd uitgenodigd. De afwijzingen hadden allemaal betrekking op haar werkervaring, die zou ze niet genoeg hebben. Na de zoveelste afwijzing besloot ze in haar CV de logo’s van de bedrijven bij haar werkervaring te zetten. Dus een AH-logo bij het vakken vullen (wat je trouwens logistiek medewerker kunt noemen, zonder te liegen). Een logo van de ABN AMRO omdat je ooit eens via een onbekend call center enquêtes hebt afgenomen voor de financiële instelling in kwestie. Een logo van de plaatselijke bloemisterij omdat je er op zaterdagen geholpen hebt met de boekhouding, wat ik dan interne organisatie noem. En wat bleek, ze werd meteen uitgenodigd en aangenomen op basis van, je raadt het al, haar werkervaring.

De projecten
Het beschrijven van je grote bijbanen en je studies blijkt niet meer voldoende. De ervaring leert dat ook de minder grote projecten die je gedraaid hebt indruk maken. Je beschrijft dan alle projecten met de titel en de instelling waar je hem voor hebt uitgevoerd. Het kan dan een waslijst met projecten worden, vaak met meerdere malen dezelfde opdrachtgever. Het geeft aan dat je veelzijdig bezig was, ook binnen één bijbaan of studie.

Door: Danny Peters

Auteur:

Deze auteur heeft 56 artikelen geplaatst. Meer informatie over de auteur vind je hier binnenkort.

Geef een reactie