Home » Carrière in communicatie » Soorten bureaus: wie doet wat

Soorten bureaus: wie doet wat

De wereld die communicatie heet, bestaat uit veel bureaus. Maar dan wel een met enorm veel variatie. In deze special zetten we ze even op een rij. In de praktijk zal de scheiding niet altijd even duidelijk zijn, maar onderstaande opsomming geeft je een goed idee van de ‘bureauwereld’.

De ‘bureauwereld’
Onder de noemer van communicatie(-advies)bureaus vinden tal van werkzaamheden plaats. Zo zijn er de ontwerp- of designbureaus die met name de vormgeving voor hun rekening nemen, organisatieadviesbureaus die marketing, of delen van marketing, voor hun rekening nemen, onderzoeksbureaus, en natuurlijk de reclame- en pr-bureaus.

Ook zijn er bureaus die zich hebben gespecialiseerd in een bepaald onderdeel van het communicatievak, denk aan arbeidsmarktcommunicatie. Ook is er een categorie bedrijven dat het hele arsenaal aan dienstverlening in huis heeft. De laatste groep valt vaak onder de noemer van communicatieadviesbureaus. Zij kunnen dus zowel een marketingstrategie voor een bedrijf uitstippelen, als onderzoek doen, een reclamecampagne bedenken en deze uitvoeren.
Met name in de reclamebranche wordt binnen de bureaus een onderscheid gemaakt naar verschillende teams met elk hun eigen specialiteit. Dit zijn Creatie (de creatievelingen), Traffic (organisatorische duizendpoten), Strategie (de strategen), Account (de schakel tussen bureau en klant) en Media (degenen die de juiste media selecteren voor de boodschap).

Bureau-indeling
Grofweg zou je binnen reclame en marketing een onderverdeling kunnen maken naar de volgende bureaus:

Full servicebureaus
Dit zijn grote bureaus die in feite alle disciplines in huis hebben. Van ontwerpen tot uitvoeren, van strategiebepaling tot advies.

Limited servicebureaus
Steeds meer communicatieadviesbureaus zijn geneigd zich te specialiseren op één bepaalde vorm van dienstverlening, zoals het ontwikkelen van een communicatiestrategie of het bedenken van concepten.

Mediabureaus
Dit zijn specialisten op het gebied van mediaplanning en -inkoop. De media zijn immers zeer divers en adverteren kost veel geld. Deze bureaus houden zich dan ook bezig met de vraag waarin een bedrijf moet adverteren, hoe, wanneer en welke budgetten daarvoor moeten worden vrijgemaakt.

Sponsoringbureaus
Sponsoring heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Bureaus die zich speciaal met dit fenomeen bezighouden, zijn op deze ontwikkeling ingesprongen. Zij geven advies over de keuzes die een bedrijf op dit gebied moet maken. Wie of wat sponsor je? Tegen welke prijs? Hierbij wordt rekening gehouden met het merk en imago van de onderneming.

Arbeidsmarktcommunicatiebureaus
Deze bureaus helpen bedrijven met het werven van nieuwe medewerkers. Samen met de opdrachtgever wordt een strategie ontwikkeld die moet bijdragen aan het juiste corporate image.

Designbureaus
Designbureaus houden zich bezig met het ontwerpen van een merk, huisstijl, productverpakking, enzovoorts. Inmiddels hebben designbureaus zich ontwikkeld tot strategisch adviseurs van organisaties en helpen ze mee de corporate image vorm te geven.

Interactieve communicatiebureaus
Deze bureaus zijn ontstaan met de komst van internet. Ze geven de klant strategisch, functioneel en creatief advies ten behoeve van multimediale en internettoepassingen.

Marketingbureaus
Marketingbureaus ondersteunen bedrijven bij het uitstippelen en vormgeven van hun marketingstrategie. De meeste marketingbureaus beschikken over kennis op het gebied van marktstrategie, customer relation management (CRM). Ook e-commerce behoort vaak tot hun specialiteit. Het echte uitvoerende werk zoals het maken van een advertentie of het doen van onderzoek, laten ze veelal over aan derden.

Direct marketingbureaus
Direct marketing, afgekort DM, is een doeltreffende manier om met de klant in contact te komen. De klanten worden immers direct en persoonlijk benaderd. Goede en betrouwbare databases liggen ten grondslag aan het werk van een direct marketingbureau.

Marktonderzoekbureaus
Marktonderzoekbureaus voeren onderzoek uit naar producten, markten en consumenten. De resultaten van de onderzoeken leveren ze aan klanten die op basis daarvan keuzes kunnen maken.

Pr-bureaus
Pr-bureaus helpen bedrijven bij het vormgeven en uitvoeren van hun public relations. Zo voeren ze onderzoek uit, geven ze advies bij het houden van evenementen, helpen ze bij de productie van personeelsbladen en brochures en bieden ze ondersteuning bij omgang met de pers.
Bron: Intermediair.nl

Martijn Hemminga

Auteur:

Martijn Hemminga is hoofdredacteur en oprichter van Communicatiecoach.com. In 2001 heeft hij Communicatiecoach.com opgericht met als doel communicatieprofessionals handvatten te geven voor het uitoefenen van hun vak. Vanuit zijn communicatie-achtergrond heeft hij de laatste jaren zich gespecialiseerd op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie.

Deze auteur heeft 44 artikelen geplaatst.

Geef een reactie