Home » Corporate-communicatie » Communicatie en het effectieve bereik

Communicatie en het effectieve bereik

Auteur: | Geplaatst in Corporate-communicatie

Communicatie gaat over het zo effectief mogelijk bereiken van de beoogde doelgroep. Je kunt een karrenvracht aan publiciteit hebben geoogst met een mediawaarde van over de 100.000 euro, maar als je daarmee de doelgroep niet hebt bereikt is de netto waarde nog geen stuiver waard. In dit artikel wordt verder ingegaan op communicatie en haar effectieve bereik.

Eén van de doelstellingen die je met communicatie kunt hebben is het opbouwen van een relatie met je (potentiële) afnemers. Daarbij zijn grofweg twee doelstellingen te bespeuren:

  1. Vasthouden/Binden van de afnemer met tot doel dat deze tot herhaalaankoop overgaat (eventueel zou je zelfs tot doel kunnen stellen de herhalingscyclus te willen verkorten).
  2. Uitbreiden van het aantal afnemers.

Elk bedrijf, of dit nu B-to-B of B-to-C is, heeft te maken met afnemers. Afnemers die over het algemeen duidelijk in een doelgroepomschrijving vallen. Jammergenoeg gaat die omschrijving vaak niet verder dan: man, tussen de 25 en 35 jaar en HBO-niveau. Wil je een goede relatie opbouwen met je afnemers moet je toch meer weten. Helemaal als je wilt dat de huidige afnemersgroep zich uitbreidt. Met de genoemde informatie weet je namelijk nog helemaal niks. Wat leest die man, waar woont hij, sport hij, woont hij samen, wat kijkt hij op tv, naar welke radiozender luistert hij, reist hij met de trein, heeft hij kinderen, werkt hij fulltime, zijn veel interessantere zaken om te weten over je doelgroep.

Er zijn wat trucjes om erachter te komen wat voor persoon iemand nu is. Natuurlijk kun je er een uitgebreide enquête door een stagiair op los laten, maar in de tussentijd moet je natuurlijk roeien met de riemen die je hebt. En die zitten niet zo strak als velen zullen denken. Als je weet wat iemand leest of welke muziek hij luistert, kijk dan even op www.amazon.com. Tik daar bijvoorbeeld U2 in en je ziet onderaan de pagina: Customers who bought this title also bought. Weet je in welke wijk iemand woont, kijk dan eens op de site van www.funda.nl. Daar kun je per wijk zien op welke krant mensen geabonneerd zijn, welke tijdschriften er door de bus gaan, hoe groot het gezin is, of de mensen een auto hebben, etc. Maar het meest belangrijkste is toch het associëren. Bedenk of jouw afnemer een huisdier heeft, of hij op een flat woont, of hij die lease-bak heeft. Porbeer een zo compleet mogelijk plaatje voor jezelf te maken. Probeer juist in hokjes te denken!

Wanneer je eenmaal weet wie je afnemer nu precies is, weet je ook welke media je kunt inschakelen waarbij je zo min mogelijk waste hebt. Of anders gezegd, waar je effectief bereik het grootst is. Je kunt dan gaan berekenen waar je kosten per bereikt persoon het laagst zijn. (En kun je daadwerkelijk de afweging maken of iets het waard is of niet.). Immers, je hebt er niets aan in de Spits te adverteren als jouw doelgroep in een auto van de zaak rijdt. Je hebt er ook niets aan om op FunX radio te promoten als jouw doelgroep in Eindhoven woont (die zender is alleen te ontvangen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht).

Het vasthouden/binden van je huidige afnemers is ook niet zo’n hachelijke zaak als velen denken. Ik verbaas me er nog steeds over dat de platenzaken (dit het op dit moment moeilijk hebben, door het massale downloaden van muziek) niet aan database marketing doen. Voor een cd-winkel lijkt het me vrij eenvoudig om te registreren welke cd’s ik er allemaal aanschaf. Vervolgens zou ik per mail op de hoogte kunnen worden gehouden van nieuwe releases die ik interessant zou kunnen vinden op basis van mijn aanschafgeschiedenis. En omdat ik vaste klant ben krijg ik ook nog een leuke korting. Natuurlijk, zo’n ingenieus systeem kost geld, maar weeg eens af of de advertentiekosten op jaarbasis meer opbrengt dan zo’n systeem. Het zou het overwegen waard zijn om het roer drastisch om te gooien.

Databasemarketing is bij uitstek de manier om contact te blijven houden met je huidige afnemers. Je kunt ze op de hoogte houden van nieuwe collecties, opruimingen en speciale aanbiedingen voor vaste klanten. Spaarkaarten, e-mailadressen, 06-nummers, woonadressen, het zijn eigenlijk allemaal gegevens die je als PR-medewerker moet hebben van je doelgroep. Omdat je weet dat wanneer je gebruik maakt van deze gegevens, je bereik 100% is!

Concreet advies:

  1. Maak een zo uitgebreid mogelijk profiel van de beoogde doelgroep;
  2. Doe aan databasemarketing

Door deze twee punten consistent toe te passen verhoog je niet alleen de kans om daadwerkelijk je doelgroep te bereiken. Je verlaagt ook de kosten, omdat je veel minder waste hebt.

Door Evelyne Levêke

Auteur:

Deze auteur heeft 56 artikelen geplaatst. Meer informatie over de auteur vind je hier binnenkort.

Geef een reactie