Home » Marketingcommunicatie » De marketeer in de leidersrol

De marketeer in de leidersrol

Auteur: | Geplaatst in Marketingcommunicatie

Organisaties in diverse bedrijfstakken klagen; klanten lopen weg, personeel is niet gemotiveerd, de winsten dalen en de kosten stijgen. Oplossingen worden aangedragen vanuit andere of dezelfde bedrijfstakken en disciplines; loyalty management, HRM, customer retention en verdergaande automatisering zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Tijd voor de marketeer om voorop te gaan in de strijd.

Een van de oudste economische wetten schrijft voor dat een organisatie alleen kan overleven als wordt voorzien in een product of dienst waaraan behoefte is. De wereld is groter geworden en omdat je niet iedereen kunt en wilt bedienen, is het juist belangrijk om het werkgebied te verkleinen. Om keuzes te maken. Enerzijds omdat het bedrijf hier behoefte en/of belang bij heeft, anderzijds omdat de consument hier behoefte en/of belang bij heeft. Het is een moeilijke, kostbare en tijdrovende zaak om uit die grote massa uiteindelijk die consumenten te kunnen halen waar jij een goede relatie mee op wilt bouwen. Veel organisaties laten het initiatief hierin min of meer over aan de consument zelf en blijven vaak vaag in wat hun initiële intenties precies zijn. Organisaties zouden echter veel vaker zelf het initiatief moeten nemen. Hoe?

Maak naar eigen inzicht keuzes om in te spelen op veranderingen in de maatschappij. Wanneer je als organisatie jezelf bent, al het andere verlaat en niks meer wilt of hoeft te zijn, ben je vrij. Stop daarom niet al je tijd in het plannen van grote doelen naar de toekomst, met het zien van ideeën, dromen, verwachtingen en verlangens. De kans dat je achter de feiten aanloopt en alleen bezig bent om dingen te repareren, is groot. Als je bent wie je echt bent, lig je altijd op schema. Kortom, innoveer zonder jezelf te verliezen. Als individu, groep en organisatie. Dan is het drammerige eruit, zijn de dingen zoals ze zijn en kun je ook weer lol hebben in het werk. Gaan de dingen vanzelf en komen ze makkelijker en spontaan tot stand. Veel bedrijven, oftewel de personen op sleutelposities, zijn veel te angstig om hun controle los te laten. En toch moeten we ophouden met die functiehokjes, taakomschrijvingen, hiërarchische systemen, sturing en controle. Vandaag gaat het om wat doen we morgen. De inkt van een plan is nog niet droog of de situatie is alweer anders. Dit komt door onder meer de snelheid van technische veranderingen, onrustige stakeholders en het o zo grillige en onvoorspelbare consumentengedrag.

Om toch die noodzakelijke innovaties te verwezenlijken, heeft een bedrijf vrijheid nodig. Samenwerkingsverbanden dwars door een organisatie heen. Het is dan ook de hoogste tijd dat we dat starre mechanistische denken inruilen voor het organische denken. Een vorm van management waarbij je de hele bedrijfsvoering ziet als een levendig proces in plaats van een vast stappenplan. Alles op z’n kop zetten dus. Het getuigt van moed om te durven investeren in plannen, concepten en ideeën, waarvan noch de adviseur, noch de marketeer zelf zeker weet of ze ooit succesvol zullen zijn. Dat kunnen ze ook niet zeker weten, want de toekomst is per definitie onzeker. Het durven toegeven dat je twijfelt over een idee, maar het wel de kans geven, is een teken van kracht. Twijfel is een teken van intelligentie. Hiervoor is moed nodig en dat is natuurlijk niet de sterkste eigenschap van mensen die altijd alleen maar gewend zijn geweest anderen blindelings te volgen. Daarom, marketeer laat zien wie je bent en waar je voor staat.

Door René Bloot

Auteur:

Deze auteur heeft 56 artikelen geplaatst. Meer informatie over de auteur vind je hier binnenkort.

Geef een reactie