Home » Public relations » Nieuwsanalyse: je merk in de media

Nieuwsanalyse: je merk in de media

Auteur: | Geplaatst in Public relations

Met persberichten, persconferenties en contacten in de journalistiek probeer je invloed uit te oefenen op de berichtgeving in de media. Het fijnste zou zijn als dat allemaal letterlijk werd overgenomen. De praktijk heeft je waarschijnlijk al geleerd dat het zo jammer genoeg niet werkt. Journalisten passen hoor en wederhoor toe en zijn bovendien niet vies van sensatie. Bovendien bestaat nieuws steeds meer uit ruzie en kift en steeds minder uit echte informatie. Tijd dus om erachter te komen hoe je zelf in het nieuws komt.

In feite bestaan er 3 soorten nieuws: issuegeoriënteerd nieuws, berichten over steun & kritiek en berichten over succes & falen. De eerste zijn berichten over onderwerpen: NS heeft last van herfstbladeren, VVD staat positief tegenover rekeningrijden of Bedrijf X wil graag maatschappelijk verantwoord ondernemen. Berichten over steun en kritiek zijn personen of groepen die het wel of niet met elkaar eens zijn: Rosenmöller verwijt Marijnissen zwakke opstelling, VVD steunt voorlopig CDA in wetsvoorstel of Bedrijf X wil samenwerken met bedrijf Y. Ten slotte is berichtgeving over succes en falen een oordeel zonder dat degene die het oordeel geeft, bekend is: VVD doet het goed in de peilingen, NS kan het niet aan of Bedrijf X zwaar in de problemen.

Op basis van deze 3 soorten nieuws kan alle berichtgeving die er over jouw bedrijf wordt gepubliceerd, geanalyseerd worden. Niet alleen het aantal berichten kun je tellen (kom je meer of minder in het nieuws?), maar ook of je wel gehoord wordt. Per zin tekst stel je zogenaamde kernzinnen samen, waarin de essentie staat. De eerste vijf zinnen plus de kop of aankondiging van een artikel zijn vaak voldoende. Aan de relatie tussen de twee personen geef je een waardering tussen -1 en + 1. “Rosenmöller verwijt Marijnissen” wordt dan: Rosenmöller -0,75 Marijnissen, en: “VVD steunt voorlopig CDA in wetsvoorstel” wordt: VVD +0,75 CDA, VVD +0,75 wetsvoorstel en CDA +1 wetsvoorstel. Hiermee kun je gradaties aangeven in waardering. Daarna kun je gaan middelen: zoveel keer is er een uitspraak gedaan over de relatie tussen x en y en de relatie had gemiddeld een waardering van z.

In Nederland is het aantal bedrijven dat deze analyse voor je kan uitvoeren zeer beperkt. Om voor jouw merk nieuws te analyseren, kun je zelf al een heleboel doen. Veel bedrijven hebben knipselkranten, misschien stel je ze zelf samen. Die artikelen kun je gebruiken om eens te analyseren wat er in het nieuws over jouw bedrijf of merk verschijnt. Welke kranten schrijven positief nieuws over jou? En welke juist negatief? Misschien ligt het aan een journalist waar je wat problemen mee hebt. Worden er veel conflictberichten over je geschreven? En ben je onderwerp of lijdend voorwerp? En wat betreft issuenieuws kun je veel informatie verkrijgen voor issuemanagement: met welke onderwerpen wordt jouw bedrijf geassocieerd? En met welke een conculega? Misschien wordt er voornamelijk over je merk gesproken maar kom je zelf nauwelijks aan de bak. Goed voorbeeld hiervan is de NS. Ze komen veel in het nieuws, maar met veel berichten over succes & falen (vooral het falen). Ook in conflictnieuws (steun & kritiek) is de NS wel partij, maar dan meer degene waarover gesproken wordt. Kortom, letterlijk het lijdend voorwerp.

Al deze informatie en het verloop erin (vergelijk eens november 2002 met november 2001) zorgen ervoor dat je een eerste inzicht krijgt in wie er met jouw merk in meerdere of mindere mate te maken hebben. Wil je het uitgebreider doen, bijvoorbeeld ook berichtgeving op televisie, dan is het verstandiger om dit soort analyses te laten doen door een professioneel bedrijf.

Door: Annemart Berendse

Auteur:

Deze auteur heeft 56 artikelen geplaatst. Meer informatie over de auteur vind je hier binnenkort.

Geef een reactie