Home » Reclame » Aanknopingspunten voor een effectieve advertentie

Aanknopingspunten voor een effectieve advertentie

Auteur: | Geplaatst in Reclame

Het ene bedrijf gebruikt alleen advertentiecampagnes terwijl het andere bedrijf advertenties gebruikt als ondersteuning van de overige communicatiemiddelen. Op welke manier je ook advertenties inzet, het kost je altijd geld. In dit artikel aanknopingspunten voor effectieve advertenties.

Stem de advertentie af op het medium waarin het wordt geplaatst
De doelgroep staat voorop. Kies het medium dat door de doelgroep wordt gelezen. Stem de boodschap af op deze doelgroep. Een advertentie in de Viva bereikt een andere doelgroep dan die van de Opzij. Een advertentie in het ‘verkeerde’ medium levert niets op en kost alleen maar geld.

Foto’s van mensen vallen het meest op
Afbeeldingen van personen spreken meer aan dan afbeeldingen van producten. Uit onderzoek blijkt dat de mens op nummer één staat, dier op nummer twee en het product slechts op de derde plaats. Mensen willen zichzelf kunnen herkennen. Een leuke man of vrouw spreekt vaak meer aan dan de producten zelf, ongeacht welk product. Het oog wil ook wat, nietwaar?

De kop wordt als eerste gelezen
Dit wil niet zeggen dat de afbeeldingen niet eerst gezien worden. De totaalindruk van de advertentie is essentieel. De inhoud van de kop bepaalt of de mensen verder blijven lezen. Maak de kop dus aantrekkelijk, positief en vooral aanlokkelijk. Je wilt de lezer verleiden om de advertentie verder te lezen! De lezer wil de voordelen van het product weten. Waarom dit product en geen ander? Het onderstaande rijtje helpt:

  • Maak een belofte;
  • Gebruik het magische woord: gratis;
  • Breng nieuws;
  • Zorg dat de lezer het product graag wil hebben;
  • Gebruik een slogan die inspireert en aanspreekt.

Kort en bondig niet altijd beter
Een lange kopregel met inhoud, zegt meer dan een korte, nietszeggende kop. De kopregel moet de lezer nieuwsgierig maken naar de rest van de advertentie. Door iedere regel kun je de lezer verliezen. Iedere regel is een poging de relatie met de lezer te versterken. Denk hier ook aan bij het formuleren van de koppen en de advertentietekst.

Gebruik tussenkopjes
Tussenkopjes maken de tekst levendig en helder. De boodschap van de advertentie moet door deze kopjes worden weergegeven. De belangrijkste argumenten en voordelen moeten in de tussenkopjes naar voren worden gebracht. Dit zorgt ervoor dat de boodschap beter overkomt.

Benader de boodschap positief Zorg ervoor dat de lezer in een hoera-stemming komt. Blije mensen zijn altijd geneigd meer te kopen. Breng goed nieuws! Geef een positieve benadering aan het probleem. Ga uit van de oplossing. Het product of de dienst waarvoor geadverteerd is een oplossing van een probleem, maar benadruk het probleem niet.

Door Cindy Ras

Bron: Reclame maken. Zo werkt het, Piet Bogaards (Veen Uitgevers)

Auteur:

Deze auteur heeft 56 artikelen geplaatst. Meer informatie over de auteur vind je hier binnenkort.

Geef een reactie