Home » Reclame » Beplak die bak: reclame op wielen

Beplak die bak: reclame op wielen

Auteur: | Geplaatst in Reclame

Naast televisie, radio, billboards en advertenties worden auto’s steeds vaker gebruikt voor reclamedoeleinden. Het plaatsen van bedrijfsnamen en telefoonnummers op auto’s gebeurt al langer, denk aan bouw- en andere aanverwante bedrijven. Andere organisaties, die vroeger de auto niet inzetten als reclamemedium, zien inmiddels ook ongekende mogelijkheden.

Auto’s rijden toch rond, dus waarom maken we er geen gebruik van? Veel mensen staan uren in de file. Een bron van ergernis voor velen, maar grote kansen voor bedrijven. Potentiële klanten kunnen via de auto in contact komen met nieuwe producten. Er zijn organisaties die zich hierin specialiseren: Autowraps is een internationale onderneming. Het bedrijf beschikt over een netwerk van honderden auto’s waarvan de achterruit beplakt kan worden met reclame. Voor 100 auto’s betaalt een adverteerder 33.000 dollar per maand. Dat levert hem in ieder geval 200.000 oogcontacten per auto op, belooft de CEO van Autowraps. “You own the freeway”, voegt hij hieraan toe.

Ook Nederlandse bedrijven begeven zich op de markt. Vrachtwagenreclame.nl is een Nederlands initiatief voor bedrijven die graag willen opvallen in de file. De initiatiefnemer, Martijn Zewald reed voor zijn vorige functie wel 80.000 kilometer per jaar. Hij verveelde zich vaak en had dus uitgebreid de tijd om reclames of auto’s te bestuderen. Zo ontstond zijn idee. Autoreclame biedt mogelijkheden. Zewald heeft klanten die door het hele land of alleen in een bepaalde regio gezien willen worden. Hij kan hierop gemakkelijk inspelen. Alles is mogelijk.

De uren die wij doorbrengen in de file, worden zo een stuk plezieriger. Voordeel voor beide partijen. Campina gaat er in mee. Wie kent de humoristische reclame van op de vrachtwagens van Mona met de leuzen: ‘Wel eens rechtsdraaiend melkzuur linksaf zien slaan?’ Of: ‘Wel eens 100.000 aardbeien zien carpoolen?’ niet? Jeen Akkerman, voorlichter van Campina, ziet het zo: “Die vrachtwagens rijden toch rond, dus zorg er dan ook maar voor dat ze goed opvallen”. Red Bull zet de auto doelbewuster in. Zij heeft zeven blikvangers door het hele land rijden: twee Mini’s en vijf Volkswagen Beetles. Deze auto’s zijn gespoten in de huisstijlkleuren, dus voor iedereen herkenbaar. Daarnaast zijn de auto’s voorzien van een enorm blik Red Bull. Mark Klep, marketingmanager bij Red Bull in Soest: “We gebruiken deze auto’s bij sampling. We willen dat de consument op het juiste moment met ons product in aanraking komt. Dus op momenten dat ze energie nodig hebben. Wij gaan naar de consumenten toe. We zijn zeven dagen lang, 24 uur per dag onderweg. We gaan naar marathons, maar we zoeken ook mensen op die bijvoorbeeld ‘s nachts moeten werken en wel wat extra energie kunnen gebruiken”. Een andere inzet dus, maar zeer effectief.

Voordelen van autoreclame voor adverteerders:

  • Dicht bij de mensen;Relatief goedkoop reclamemedium met veel oogcontact;
  • Oogcontact is onvermijdelijk voor doelgroep (niet te missen).

Nadelen voor de adverteerders:

  • De boodschap moet in een oogopslag duidelijk zijn;Gebruik van juiste kleur is essentieel ;
  • Overtredingen maken in een reclameauto beïnvloed het imago van de organisatie.

Bondigheid en duidelijkheid is dus geboden. Als je in de file iets op een auto wilt lezen en het is niet goed leesbaar dan mis je dus een contactmoment. Door onjuiste kleurstelling zijn letters soms minder goed leesbaar. Ook zijn biet alle fonts en logo’s even geschikt gemaakt voor gebruik op een voertuig. Een gemiste kans in dit geval. Een korte duidelijke boodschap in een juiste kleurstelling is daarom essentieel. Kortom, autoreclame is inderdaad een goed bruikbaar medium, maar met duidelijke randvoorwaarden.

Door Cindy Ras

Bronnen: Business 2.0 | Bizz | Vrachtwagenreclame.nl

Auteur:

Deze auteur heeft 56 artikelen geplaatst. Meer informatie over de auteur vind je hier binnenkort.

Geef een reactie