Home » Reclame » Spamverbod van 1 oktober veroorzaakt spam

Spamverbod van 1 oktober veroorzaakt spam

Auteur: | Geplaatst in Reclame

Word jij momenteel ook gespamd met de vraag of je na 1 oktober a.s. op de hoogte wilt worden gehouden van informatie per e-mail? Inmiddels is het aantal ‘opt-in’ verzoeken per e-mail gestegen naar zo’n 5 à 10 per dag. De verspreiding van deze mails gaat nog harder dan de Mexicaanse griep. Het lijkt wel of er grote paniek is onder marketeers. Heel goed hoor om iets aan spam te doen, maar op dit moment veroorzaakt het aankomende spamverbod juist spam.

Is spamverbod nog wel nodig?
Enkele jaren geleden was zo’n spamverbod helemaal top en ook meer dan welkom. Wie is er niet doodgegooid met allerlei aanbiedingen over de meeste uiteenlopende en vreemde producten en diensten. Maar nu de meeste mensen tegenwoordig gewapend zijn met spamfilters en ICT-afdelingen van de meeste bedrijven haast geen e-mail met rotzooi meer doorlaten, kun je je afvragen of het nu eigenlijk nog wel zo nodig is.

Afmelden eenvoudig
Afmelden van nieuwsbrieven gaat zeer gemakkelijk en de ervaring is dat de meeste bedrijven afmeldingen ook daadwerkelijk en snel doorvoeren in hun databases. Immers heb je als professioneel bedrijf een naam hoog te houden en wil je niet dat mensen mail blijven ontvangen, terwijl ze hebben aangegeven er vanaf te willen.

Hoofdbrekens en slapeloze nachten
De wijziging in de Telecomwet bezorgt vele marketing & communicatie professionals hoofdbrekens en zelfs slapeloze nachten. Want hoe krijg je straks je boodschap digitaal bij jouw doelgroep als je geen toestemming hiervoor hebt? Of het nu gaat om (potentiële) klanten, werknemers, journalisten, analisten, omwonenden of welke relaties dan ook. Zonder toestemming mag je hen niet per e-mail op de hoogte houden. In de praktijk kan het er zelfs op neer komen, dat je bijna geen mailadres meer over houdt in je database. Zonder opt-in ben je nergens meer.

Wat betekent het spamverbod voor jou?
Belangrijkste zaken ter voorbereiding op het spamverbod per 1 oktober 2010:

  • Als je een aanmelding voor een nieuwsbrief van de ontvanger niet bewaard hebt, moet je ervoor zorgen dat je alsnog toestemming hiervoor vraagt. Je kunt vóór 1 oktober per mail toestemming vragen (of via een speciale digitale nieuwsbrief). Zorg ervoor dat je deze opt-in/toestemming ergens bewaart, zodat je altijd kunt aantonen dat iemand zich heeft aangemeld! Mensen die hier geen toestemming voor geven (of niet reageren) moet je vervolgens uit de lijst verwijderen. Bovendien moet je in ieder verzonden bericht de mogelijkheid bieden tot afmelden.
  • Voor een nieuwsbrief moet iemand uitdrukkelijk en geïnformeerd toestemming geven. ‘Uitdrukkelijk’ betekent bijvoorbeeld dat een ontvanger zelf een kruisje op een (web)formulier moet zetten of ‘ja’ moet invullen. Een bepaling in de algemene voorwaarden is dus niet ‘uitdrukkelijk’. Het moet duidelijk zijn waarvoor en aan wie de ontvanger precies toestemming geeft. Hierover moet de ontvanger door de verzender goed geïnformeerd worden. Vage beschrijvingen als ‘u geeft toestemming voor de ontvangst van e-mails van dit bedrijf en partners’ is geen ‘goede informatie’.
  • Als je een e-mailadres hebt gekregen van een persoon of bedrijf bij de verkoop van een product of een dienst, mag je berichten naar dat e-mailadres verzenden. Zelfs als deze persoon daar destijds (tijdens de verkoop) niet expliciet toestemming voor heeft gegeven. Maar, de wet stelt wel voorwaarden:
    • De berichten die je verstuurt, moeten betrekking hebben op gelijksoortige producten of diensten.
    • Bij het verkrijgen van het mailadres van de ontvanger, moet diegene op een duidelijke manier in staat zijn gesteld om op een eenvoudige wijze bezwaar (opt-out) te maken tegen het gebruik ervan voor mails en nieuwsbrieven. Als iemand gebruik maakt van deze opt-out mogelijkheid, moet deze uit de verzendlijstworden gehaald. Ook hier geldt dat bij ieder bericht na de verkoop van een product of dienst de ontvanger altijd de mogelijkheid moet hebben om zich af te melden/uit te schrijven.

Out-of-office bericht
Een out-of-office reply heeft over het algemeen geen commercieel, ideëel, of charitatief doel en valt daarom dus niet onder het spamverbod. Maar: slimme spammers die hun spammail verhullen als een out-of-office ontspringen de dans zeker niet. Zodra een dergelijk bericht wél een commercieel, ideëel of charitatieve inslag heeft, is het wel degelijk spam.

Klachten en meer informatie
Klachten over spam kunnen door ontvangers worden ingediend bij www.spamklacht.nl. De OPTA kan op basis daarvan waarschuwingen uitdelen en boetes opleggen tot maximaal 450.000 euro. Meer informatie is ook te vinden op www.opta.nl.

Hete herfst in de mailbox
De komende weken zal het aantal opt-in verzoeken – en reminders op die verzoeken – alleen nog maar stijgen. Met die ‘spam’ moeten we dus nog even leven. Het belooft dus een hete herfst te worden.

Door Wendy Schellens

De auteur is ruim 13 jaar actief in marketing & communicatie. Begonnen in de ICT-branche waar ze haar kennis en ervaring kon verbreden op alle aspecten van het vakgebied. Zij werkte voor Syntegra en British Telecom waar ze o.a. verantwoordelijk was voor corporate communications binnen de Benelux. De afgelopen jaren heeft zij zich verder gespecialiseerd in public relations & voorlichting. Zij was enkele jaren woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland en is nu werkzaam als PR-adviseur bij DTZ Zadelhoff.

Auteur:

Deze auteur heeft 56 artikelen geplaatst. Meer informatie over de auteur vind je hier binnenkort.

Reacties (1)

  1. Emma

    Afmelden voor een nieuwsbrief is niet altijd even makkelijk. Ik heb een tijd een nieuwsbrief ontvangen waarvoor ik mij verschillende malen afgemeld heb (ik had sowieso al geen idee hoe ik aan die nieuwsbrief kwam) en een zekere winkel waar het gewoonweg onmogelijk bleek om mij af te melden. Na wat boze mails, lijkt het nu gelukt te zijn.

Geef een reactie