Home » Marketingcommunicatie » 4 stappen om Direct Marketing te proberen

4 stappen om Direct Marketing te proberen

Auteur: | Geplaatst in Marketingcommunicatie

Direct marketing kan een enorme kans zijn voor praktisch elke ondernemer in elke branche. Het is een meetbare, snelle manier om nieuwe klanten aan te trekken. Als je het eenmaal geprobeerd hebt, zul je waarschijnlijk nooit meer terug willen. Maar alle begin is moeilijk. In dit artikel daarom de makkelijkste manier om direct marketing uit te proberen voor jouw bedrijf in 4 simpele stappen.

Stap 1: Kies een product/dienst
Als je meerdere producten/diensten in je assortiment hebt, kies er dan om te beginnen eentje uit om te promoten. Eén waarmee je dit experiment gaat doen. Omdat direct marketing zo goed meetbaar is kun je dadelijk precies zien hoe deze nieuwe marketing zich verhoudt met je oude, ‘traditionele’ marketing.

Stap 2: Identificeer je doelgroep
Direct marketing draait om laserscherpe concentratie op een doelgroep. Je kunt niet zeggen: “De hele wereld is mijn klant”, vanwege één hele simpele reden.

Je hebt niet het budget, de middelen of de tijd om marketing over de hele wereld te doen. Dus probeer specifiek te zijn. Maak een beeld van je ideale klant, zodat je hem straks gericht kunt benaderen. Hier een aantal vragen om je fantasie aan de gang te krijgen:

  • Hoe oud is je ideale klant?
  • Waar woont je ideale klant?
  • Wat doet je ideale klant voor werk?
  • Wat is de gezinssituatie van je ideale klant?
  • Wat wil je ideale klant het liefste?
  • Wat is een belangrijk verkoopargument voor jouw ideale klant?

Een voorbeeld. Je bent een hovenier en je wilt tuinarchitectuur gaan verkopen met direct marketing. Je identificeert jouw doelgroep als volgt:

Tweeverdieners, leeftijd 40-55, hoger opgeleid, woningwaarde € 450.000 – € 600.000, gemak en tijdsbesparing is belangrijk, imago in de buurt is een belangrijk ‘verborgen’ verkoopvoordeel.

Als je die analyse hebt gedaan is het vinden van die mensen al een stuk eenvoudiger.

Stap 3: Kies je medium
Direct marketing kan met alle media. Het draait erom welk medium voor jouw doelgroep geschikt is. Advertenties in de krant, vakbladen, magazines, maar ook postkaarten, brieven, radio en televisiereclame.

Waarschijnlijk de meest praktische methode voor een test is de brief, ook wel direct mail genoemd. Als je weet wie je klant is kun je een adreslijst maken/kopen van goede potentiële klanten.

In het hovenier voorbeeld kan het heel simpel. Je stapt in je auto, rijdt naar een plaatselijke wijk waar woningen staan tussen de € 450.000 en € 600.000 en je schrijft de straten op. Na een uur of twee heb je een perfecte adressenlijst die gericht is op je doelgroep. In andere gevallen kost het meer moeite, maar het begint allemaal met het kennen van je klant.

Stap 4: Maak je boodschap
Als je weet wie je klant is, dan weet je wat belangrijk is voor die mensen. Stem daar je boodschap dan ook op af. Laat je niet limiteren door een bepaald aantal woorden of ruimtegebrek.

Direct marketing is verkopen via een medium. Als we dus een brief als voorbeeld gebruiken, dan is het verkopen op papier. Als je daadwerkelijk bij mensen aan tafel zit om je diensten te verkopen, dan beperk je jezelf ook niet tot 450 woorden of tot 10 minuten. Je vertelt zoveel als nodig en zolang als nodig. Doe hetzelfde in je direct marketing uiting. Beter teveel informatie dan te weinig.

Afsluitend
Als je deze 4 stappen hebt uitgevoerd heb je een direct marketing uiting die gericht is op een doelgroep en die aantrekkelijke verkoopvoordelen bevat voor die doelgroep. Nu rest alleen nog het overbrengen van je boodschap door middel van je gekozen medium. In het geval van de brief is dat het posten of zelf ingooien van je brieven.

Omdat je nu exact weet wie je ideale klanten zijn en wie de boodschap ontvangt kun je het succes van je uiting simpel meten. Probeer het en ervaar de kracht van direct marketing!

Door Arno Wingen

Auteur:

Deze auteur heeft 56 artikelen geplaatst. Meer informatie over de auteur vind je hier binnenkort.

Geef een reactie