Home » Marketingcommunicatie » Viral marketing

Viral marketing

Het internet heeft ervoor gezorgd dat informatie sneller verzonden kan worden. Vooral marketingcommunicatie heeft hiervan geprofiteerd, omdat de kunst van marketingcommunicatie het communiceren is. Viral Marketing heeft een hoge vlucht kunnen nemen door de komst van internet. Maar wat is het eigenlijk en hoe kun je het inzetten?

Viral marketing
Viral marketing kan omschreven worden als communiceren op dezelfde wijze als een virus. De gebruiker communiceert de boodschap passief. Iedereen die de boodschap ontvangt kan ook weer de zender worden van de boodschap. Viral marketing wordt ook wel v-marketing, organic marketing of mond-tot-mond-marketing.

Hotmail-case
Een goed voorbeeld hiervan is Hotmail. Wanneer een Hotmail-gebruiker een e-mail verstuurd, krijgt de ontvanger onder aan het bericht een Hotmail-tekst. Wanneer deze de e-mail weer doorstuurd, verspreid de boodschap zich als een virus. In de eerste 1,5 jaar van haar bestaan wist Hotmail 12 miljoen mensen aan zich te binden tegen 500.000 dollar marketingkosten. Normaal gesproken bereik je met 1 traditionele advertentie 100.000 mensen. Tegenwoordig schrijven zich dagelijks 150.000 nieuwe mensen zich in bij Hotmail.

Voordelen Viral Marketing

 • Goedkoop. Op een goedkope manier kun je snel veel mensen bereiken. In het geval van e-mail kun je automatisch onder ieder uitgaande e-mail een standaardtekst meesturen.
 • Snel. De boodschap verspreid zich niet alleen snel, je kunt de boodschap ook snel aanpassen. In het geval van drukwerk moet je bij wijzigende content het hele drukproces opnieuw opstarten.

Nadelen Viral Marketing

 • Niet controleerbaar. Een viral gaat zijn eigen gang en kun je niet sturen.
 • Geen succes verzekerd. Het succes van een viral kun je niet van te voen garanderen. Dat hangt niet alleen af van de booschap maar ook het moment en of het door de juiste mensen wordt opgepikt die het ook doorzetten.

Voorbeelden van Viral Marketing

 • E-mail nieuwsbrief. Stuur relaties geregeld een e-mailnieuwsbrief. Indien zij de nieuwsbrief interessant vinden, kunnen ze deze aan collega’s en vrienden doorsturen.
 • E-mail afsluiting. Voeg automatisch aan iedere e-mail die naar buiten wordt gestuurd een regel toe met een bepaalde tekst. Dit kan een vaste verwijzing zijn naar een website, maar ook een tijdelijke boodschap, wanneer het bedrijf aan een beurs deelneemt.
 • Freecards. Deze off-line vorm bestaat al langer. In cafés, hogescholen en sportkantines kunnen bezoekers gratis ansichtskaarten uit een molen halen. Deze kaarten worden gesponsord en door ze door te sturen wordt de ontvanger ook geconfronteerd met de boodschap. Online kun je mensen ook de mogelijkheid bieden om een digitale ansichtskaart te versturen.
 • Send-a-friend. Online kun je bezoekers van je website de mogelijkheid bieden om een bepaalde pagina of artikel naar iemand anders te mailen. Ook kun je berichten doorsturen via via social networks zoals LinkedIn en Twitter.
 • Filmpjes op Youtube plaatsen. Youtube is het perfecte platform waar filmpjes die worden gewaardeerd kunnen uitgroeien tot virale hits.

Opmerkingen

 • Viral marketing is slechts één vorm die je kunt gebruiken. Ga dus niet alleen hiervan uit, maar combineer het met andere middelen en methoden.
 • Nadeel van een standaard tekst onder iedere e-mail is dat er bij privé-gebruik middels het doorsturen van moppen of aanstootgende foto’s de bedrijfsnaam mee wordt gestuurd.

Bronnen: Ideavirus.com| Viralizer.net | Internet.com | Viralmarketer.com

Martijn Hemminga

Auteur:

Martijn Hemminga is hoofdredacteur en oprichter van Communicatiecoach.com. In 2001 heeft hij Communicatiecoach.com opgericht met als doel communicatieprofessionals handvatten te geven voor het uitoefenen van hun vak. Vanuit zijn communicatie-achtergrond heeft hij de laatste jaren zich gespecialiseerd op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie.

Deze auteur heeft 44 artikelen geplaatst.

Reacties (1)

 1. Allard

  Goede samenvatting van dit marketingfenomeen.
  Heb nog wel een boekentipje: Het ebook “Viral marketing” van P. Bauduin. Geeft veel achtergrondinfo.

Geef een reactie