Home » Marketingcommunicatie » Webshop, meer dan alleen online verkopen

Webshop, meer dan alleen online verkopen

Auteur: | Geplaatst in Marketingcommunicatie

Met de toenemende invloed van internet is ook het kopen op internet de gewoonste zaak van de wereld geworden. Van reizen tot boeken, van cd’s tot kleding, tegenwoordig koopt iedereen online in Nederland. Maar nog steeds niet hebben alle bedrijven een eigen online winkel, een webshop. In dit artikel gaan we dieper in op de webshop. 

Een webshop openen betekent een nieuw afzetkanaal naast de huidige offline verkopen. Voor veel importeurs of fabrikanten een verademing, zeker in branches waar de macht van de winkeliers groot is en marges sterk onder druk staan. Voor veel partijen betekent een webshop, extra binding met relaties, ruime mogelijkheden om aan extra klantenbinding te doen, gemak bieden aan klanten, afzetgebied vergroten en natuurlijk de mogelijkheid om extra geld te verdienen.

In de praktijk blijkt het nog wel eens mis te lopen met webshops, maar waarom is dat? Het idee is zo simpel, je zet wat producten op internet, zorgt voor gebruiksvriendelijkheid, scherpe prijzen en verkopen maar. De problemen die vervolgens vaak rijzen zijn, dat men vergeten is dat je toch zult moeten zorgen voor een grote stroom mensen die je website bezoeken, de potentiële kopers. Problemen achter de schermen hebben vaak te maken met de enorme hoeveel administratieve handelingen, de hoeveelheid aan toeleverende partijen, de op- en overslag en natuurlijk (een vak apart) het vervoer richting de consument. Waar Wehkamp dit alles ogenschijnlijk vlekkeloos lijkt te hebben georganiseerd worstelen vele bedrijven met logistieke problemen, retourproducten en betalingsrisico’s.

Wil men zich als webshop zich deze problemen niet op de hals nemen, dan kiest men vaak voor de rol als intermediair of interface. Dat maakt echter controle over het traject bijna onmogelijk en het zorgt voor problemen als klanten voor verschillende producten op 1 website meerdere keren af moeten gaan rekenen en meerdere keren bezorgkosten moeten betalen. Niet altijd wenselijk en optimaal dus. Dit zou in belangrijke mate de tevredenheid van de klant en daarmee het succes van de shop kunnen bepalen. En zonder succes…

Veel organisaties kiezen dan toch om de verkopende partij te zijn. Voor distributie en administratie wordt vaak, zeker bij de kleinere partijen, een partner gezocht met expertise. Betalingsrisico’s zijn te verzekeren. De hierboven beschreven keuze bepaald ook de mate van complexiteit van het database systeem dat de webshop mogelijk moet maken. De vindbaarheid van producten moet goed zijn, de database moet altijd up-to-date en daarom vaak ‘real time’ zijn en je hebt verschillende gebruikers die achter de schermen meer of minder rechten tot beheer moeten krijgen.

Als alle technische, organisatorische en marketing hobbels genomen zijn kan de webshop van start. Nu maar hopen dat de klanten ook daadwerkelijk komen en kopen!

Handreikingen
Waar moet je aan denken bij het opzetten van een webshop:

  • Zorg dat er zo veel mogelijk geautomatiseerd plaatsvindt in de backoffice. Iedere handmatige actie per bestelling zorgt voor extra kosten, grotere foutkans en is moeilijker om te blijven realiseren als de shop groter wordt.
  • Om zo min mogelijk betalingsproblemen en risico’s te lopen zijn iDeal, creditcard-betalingen en automatische eenmalige incasso de eenvoudigste en meest klantvriendelijke en veiligste methoden. De order kan dan in gang gezet worden nadat het geld binnen is.
  • Zorg dat de structuur van de database zo is dat er makkelijk uitbreiding plaats kan vinden, zonder dat de fundamenten aangepast hoeven te worden. Dat maakt een soepele groei van de webshop mogelijk.
  • Maak in de back-office eigen beheer mogelijk, dat zorgt voor tijds- en kostenbesparing.
  • Zorg dat klanten makkelijk de organisatie achter de shop kunnen bereiken, dat zorgt voor een hoger vertrouwen van de (potentiële) klant en een betere klanttevredenheid.

Door Patricia Alblas

Auteur:

Deze auteur heeft 56 artikelen geplaatst. Meer informatie over de auteur vind je hier binnenkort.

Geef een reactie